Kvinnorna i Dylans liv

Bob Dylan har haft kärleksrelationer med ett antal kvinnor under sitt liv, de viktigaste av dessa nämns här.

Echo Helstrom

Bara namnet ”Echo” är suveränt, vilket Bob själv utbrister i dokumentären No Direction Home. Bob hade en romans med Echo Helstrom under collegetiden, hans mest långvariga före han lämnade barndomsstaden Hibbing. Hon var blond och vacker och ska ha kallats Minnesotas Brigitte Bardot av somliga. Hon ska var från arbetarklassen och hade läst författare som John Steinbeck. Idag arbetar Echo Helstrom som skulptör i Los Angeles.

Bonny Beecher

Bob träffade Bonny Beecher på universitetet i Minnesota i 1960. Hon kom från en medelklassfamilj i en av Minneapolis förstäder. Det var Bonny låten "Girl of the North Country" sägs handla om. I dag bor hon i San Francisco, gift med Hugh Romney som är verksam skådepelare.

Suze Rotolo

Suze Rotolo och Bob DylanDen första förhållandet av verklig betydelse kom efter Bob flyttat till New York. Det är här han som tjugoåring möter den tre år yngre Suze året 1961. Suze kom från en vänsterradikal familj och föredrog författare och poeter framför skådespelare. Det ska varit hon som bland annat introducerat Bertolt Brecht för Dylan och hon var på många andra sätt ett viktigt inflytande på Bob under den första delen av hans karriär.

Hon återfinns under den här perioden i många sånger, bland vilka kan nämnas "Don't Think Twice, It's Alright", "Boots of Spanish Leather" och "Tomorrow is Such a Long Time". Låtarna skrevs när Suze var i Italien och en misstämd Bob var kvar New York.

De flyttade ihop i en lägenhet i West 4th Street i New York. Suze brukade kärvänligt kalla Bob för ”Twerp”, vilket ungefär kan översättas till ”ett original”. Efter hon återvänt från Italien tog deras förhållande en negativ vändning innan de splittrades. Senare efter uppbrottet blev tonerna mer bittra och avspeglas i låtar som "I Don't Believe You (She Acts Like We Never Have Met)" och "Ballad In Plain D"

Suze Rotolo bodde i New York, gift med en filmregissör, innan hon tragiskt nog gick bort 2011 efter en tids sjukdom.

Joan Baez

Joan Baez och Bob DylanJoan Baez och Bob Dylan började som ett par på scenen. När de först träffades var Joan Baez redan en etablerad artist och Bob fick chansen att följa med och turnera som ”förband”. Hans akt var dock inte särskilt populär bland publiken som föredrog Joans undersköna sång mer än den hesa röst som den slashasige ynglingen bjöd på.

De träffades när Bob fortfarande var tillsammans med Suzu Rotolo, men blev ett par under den tid denna relation började krackelera. Joan och Bob var båda musiker, men Joan hade vid sidan om detta ett stark politiskt patos som fick sitt uttryck i att hon var involverad i demonstrationer, möten med mera. Bob å andra sidan nöjde sig med hans att låtar fick ge kraft åt proteströrelsen.

När Bob blev elektrisk och tog på sig sina svarta solglasögon blev deras horisonter alltmer åtskilda. Historien om hur Bob svek Joan vid denna tid och inte bjöd upp henne på scenen som tidigare har berättats många gånger. Om det får man säga vad man vill, men Bob Dylan är en konstnär som alltid velat bestämma exakt hur och med vem han vill framträda med sin musik.

Sara Lowndes

Det var Sara Lowndes som till slut skulle bli Bob Dylans fru och det var henne som slitningen blev mest plågsam med. När Sara träffade Bob för första gången 1964 hade hon redan ett giftermål bakom sig samt en dotter. Hon hade också ett förflutet som Playboy-bunny.

De blev ett par under nästkommande år och gifte sig ganska snart, den 22 november närmare bestämt och berömt är att deras nya gemensamma hemort blev Woodstock. Bob levde under de första åren här ett enkelt och tämligen isolerat liv, en stor kontrast med tiden dessförinnan som inneburit ständiga turnéer och stor produktivitet.

Tillsammans med Sara fick Dylan fyra barn: Jesse, Anna, Samuel och Jakob. Bob adopterade dessutom Maria, Saras första dotter. En bit in på 70-talet började deras förhållande emellertid rämna. En stor anledning torde vara att Sara misstänkte Bob för att ha andra kvinnor, vilket också var fallet. En uppslitande skilsmässa ägde rum under mitten av 70-talet och paret slogs om vårdnaden till barnen i rätten.

Sara har förekommit i många låtar, i en del fall kan kopplingarna vara osäkra medan i andra fall som ”Sara” från Desire mer uppenbara. Dessutom är hela skivan Blood on the Tracks en samling låtar om uppbrottet.

Mary Alice Artes

Det var den här kvinnan som låtarna ”Precious Angel” från Slow Train Coming och ”Covenant Woman” från Saved sägs handla om. Mary Alice Artes var en amerikansk skådespelerska utan några större roller bakom sig, men hon spelade en viktig roll i Dylan omvändelse till kristendomen.

Fastän Dylan ska ha köpt en mycket dyr förlovningsring till henne 1980 varade inte kärleksrelationen särskilt länge. Mary flyttade tillbaka till östkusten och återupptog skådespelarkarriären.

Clydie King

Bob hade förhållanden med flera av de kvinnor som ingick i kören vid inspelningar och uppträdanden, fast det mest seriösa var förmodligen det med Clydie King. Clydie King hade vid tiden då hon träffade Bob körat med många kända artister och grupper såsom Ray Charles och Rolling Stones. Hon och Dylan spelade 1982 in en skiva med duetter, vilken dock aldrig blivit utgiven. De fick också ett barn ihop (en del rykten påstår av de har två gemensamma barn) och deras relation varade fram till 1985.

Tillbaka till topp

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010