Desire (1976)

Under arbetet med Desire hade Bob Dylan anlitat en medförfattare till texterna, Jaques Levy, vilket var ett nytt grepp för Dylan. Texterna kan väl inte direkt sägas stå ut, men har ändå en roll i skivans totala uttryck. Emmylou Harris som backar upp Dylan medverkar till att skapa det djupa och vemodiga uttrycket. Scarlet Riveras violin är också en viktig orsak till det speciella sound som frambringas.

Desire skivomslagLåttitlar som ”Isis” (med härstamning i egyptisk mytologi), ”Mozambique”, och ”Romance In Durango” samt de spanska och karibiska klangerna ger skivan sin säregenhet.

Mest känd på skivan har emellertid den inledande låten ”Hurricane” blivit. Denna hade getts ut som singel innan albumet släpptes. Här sjunger Dylan energiskt och upprört om proffsboxaren Rubin Carters öde. Carter som blivit dömd för mord på lösa grunder och som Dylan själv besökte i fängelset. Historien blev också senare förlaga till den kända filmen The Hurricane med Denzel Washington i rollen som Carter och med Dylans låt som soundtrack.

Tematiskt har intrycket övergått från det personliga på Blood On The Tracks till en desto mer episk art på Desire. Undantaget är sista låten ”Sara” (som Dylan skrev själv) där det personliga åter är fokuserat:

Stayin’ up for days in the Chelsea Hotel,
Writin’ “Sad Eyed Lady of the Lowlands” for you.

Desire är en stark skiva som visar upp ännu en sida av Dylan som låtskrivare.

Tillbaka till studioalbum | Live | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010