Saved (1980)

Saved är en fortsättning på den kristna hållning som upprättades på föregående album, Slow Train Coming. Albumet som blandar rock med gospel dras med dålig produktion. Dylan ville i själva verket göra om albumet innan utgivningen, men skivbolaget valde att inte skjuta upp den tänkta utgivningen. Vad som dock i efterhand ändrades var konvolutet (vilket vid första skivsläppet föreställde en Guds hand som sträckte sig ned och mötte flera uppsträckta händer).

Saved skivomslagSaved betraktas av en del som Bob Dylans mest misslyckade skiva. Det är svårt att inte hålla med om att det finns mycket här inte som tillnärmelsevis skvallrar om vad Bob Dylan verkligen kan prestera; i låtar som "A Satisfied Mind" och "Saved" letar man förgäves efter denna standard. ”Covenant Woman” och "Saving Grace" är dock välkomponerade ballader, fast utan den råstyrka som flera av Dylans liknande alster kan visa upp.

Texterna kretsar kring den glädje som infunnit sig efter att frälsning uppnåtts och den tacksamma sångaren frågar förbehållslöst: ”What can I do for you?” I “Solid rock” prisas den Gud som inte alltid får sin rättmätiga uppskattning:

For me He was chastised, for me He was hated,
For me He was rejected by a world that He created.

Ljudbilden har avlägsnats det plastiska som emellanåt fanns på Slow Train Coming och samarbetet mellan musikerna fungerar väl, men sången framträder överlag på ett sämre vis. Men materialet saknar som sagt någon större potential och låttexterna som överdrivet vurmar det religiösa bidrar till att ge skivan en fadd eftersmak.

Tillbaka till studioalbum | Live | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010