Planet Waves (1974)

Planet Waves kom ut över tre år efter New Morning som hade setts av en del som en återkomst för Bob Dylan. Däremellan hade bara ett samlingsalbum och den delvis instrumentella Pat Garrett & Billy the Kid samt skåpmat som samlades i Dylan utgivits.

Planet Waves skivomslagPlanet Waves var därför en efterlängtad skiva och den gjorde förmodligen få besvikna. Dylan har här återvunnit en direkthet som kanske inte funnits sedan Blonde On Blonde.

The Band som ofta var ett kompband till Bob Dylan har denna gång medverkat under inspelningen (även om t.ex. ena versionen av "Forever Young" är akustiskt framförd av Dylan själv). Robbie Robertson var dessutom medproducent. Själva låtarna är dock inte på samma sätt influerade av The Bands stil som är fallet på The Basement Tapes.

Låt sex och sju har samma titel: ”Forever Young” och samma text, men skiljer sig åt i övrigt. Inte minst är det den första versionen som monumentalt bär upp orden som besvärjer ungdomens eviga blomning:

May your hands always be busy,
May your feet always be swift,
May you have a strong foundation
When the winds of changes shift.
May your heart always be joyful,
May your song always be sung,
May you stay forever young,

Tillsammans med Blood On The Tracks bildar Planet Waves en kulmen på vad som kan anses vara Bob Dylans andra storhetsperiod.

Tillbaka till studioalbum | Live | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010