The Basement Tapes (1975)

The Basement Tapes existerade under en längre tid enbart som bootlegs, men gavs 1975 ut av Bob Dylans skivbolag som dubbel-LP. Låtarna är en produkt av gemensamma inspelningar som Dylan gjorde ihop med The Band (som vid denna tiden kallade sig The Hawks).

The Basement Tapes skivomslagSom det går att läsa i det bifogade CD-häftet ägde inspelningarna rum mellan juni och oktober 1967 i källarvåningen (därav namnet ”Basement”) i det hyrda huset som de involverade kallade Big Pink.

Materialet består mestadels av Dylans egenkomponerade låtar och låtar gjorda tillsammans med medlemmar ur The Band. Dessutom finns ett par nummer skrivna och framförda av The Band.

Musiken blev en korsning mellan Bob Dylan och The Band, kanske att den färdiga produkten ligger lite närmare The Band stilmässigt. Detta har sin förklaring i att det var Robbie Robertson som redigerade och att vissa påläggningar gjordes i efterhand. Om man jämför med A Tree With Roots (de bootlegs som utgör de ursprungliga Basement Tapes) märker man att stilen där i stället är mer Dylan än The Band. Rekommenderas främst gör Bob Dylan & The Band – The Basement Tapes Complete som släpptes 2014.

Tillbaka till studioalbum | Live | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010