Bob Dylan: Behind the Shades - Clinton Heylin (2003)

Clinton Heylins Bob Dylan: Behind the Shades var den första stora biografin om Bob Dylan. Dess största gärning är kanske att den även ger en bild av Dylans liv efter 1966. Det är framför allt denna bok senare biografier har vänt sig till.

Behind the Shades bokomslagDylan – Mannen, myten, musiken var den svenska titeln när boken översattes 1993 av Håkan Olsson. Originaltiteln var alltså Bob Dylan: Behind the Shades, men 2003 kom en återutgivning, Bob Dylan: Behind the Shades Revisited.

Heylins historia om Bob Dylan är långt ifrån förskönande: här utelämnas inte sådant som Dylans utsvävande liv eller osympatiska sidor.

Heylin varvar sitt eget berättande med utdrag ur intervjuer och andra citat av Dylan själv eller andra i hans närhet, detta ger både autencitet och en varierande läsning. Vittnesmålen i boken är legio och de bidrar till en mångfasetterad Bob Dylan. Men som författaren skriver i sitt förord saknas också några viktiga vittnesmål i form av Sara Dylan, Albert Grossman, Victor Maimudes och Bobby Neuwirth som avstått att prata om Dylan.

Biografin börjar från Dylans födelse 1941 och varar till 1990 (nyutgåvan behandlar även 90-talet). Man möter Robert Zimmerman, en ung drömmare och outsider som förvandlas till Bob Dylan, en artist och småningom frälsare för massor av fans – fans som många gånger skulle bli plågsamt närgångna. Under den händelserika universitetstiden är det som Robert, ung rumlare och flickjägare, startar sina första band i rock ’n’ roll stil. Och det är vid denna tid han som musiker genomgår sina tidigaste faser, en skönsångare som lägger sig till med en råare röst efter ha inspirerats av Woody Guthrie och ”talking blues”.

Beskrivningarna är många om hur han senare som välkänd musiker skapar kaos i studion genom sina oortodoxa inspelningsmetoder och tvingar medmusikerna på scenen ut på hal is genom sitt nästan absurt spontana sätt att förbereda och genomföra konserter. Det är också historien om en man som genomgår kriser och svårligen kan försonas med livet.

Trots att Clinton Heylin aldrig intervjuade Bob Dylan (även om hans röst ständigt finns närvarande indirekt genom andras intervjuer) i samband med iordningställandet av Behind the Shades handlar det om en rakt igenom pålitlig biografi som ger läsaren en närkontakt med dess egna källor.


Tillbaka till böcker