Biograph (1985)

Biograph kom som en behövlig påminnelse om Bob Dylans storhet under hans annars konstnärligt minst lyckade period. Ursprungligen fem LP-skivor och i CD-utgåvan bestående av tre skivor var Biograph en blandning av kända hits (flera fall i liveversioner) och tidigare outgivna låtar.

Biograph skivomslagDet värsta är alltså att man tvingas betala för tre skivor för att få de ”nya” låtarna. För en inbiten samlare är det dock ett lätt val för bland de tidigare outgivna låtarna finns flera pärlor.

”Percy’s Song” och ”Lay Down Your Weary Tune” skrevs under The Times Are A-Changing-perioden, men lades åt sidan då de tematiskt avvek alltför mycket från det övriga materialet.

”Mixed Up Confusion” är den första elektriska låt Dylan spelade in. Även om den inte kan mäta sig med senare resultat uppvisar den en utmanande attityd som tjänar till att utöka bilden av Dylans musikval intill folkmusiken och blueslåtarna som annars dominerade hans repertoar vid denna tid.

En annan låt som märkligt nog bara hade getts ut på singel var ”Positively 4th Street”, en låt som dock har ingått på flera samlingsalbum. Tillsammans med andra fantastiska låtar som ”Abandoned Love”, ”Can You Please Crawl Out Your Window” och "Caribbean Wind" bildar de tidigare outgivna låtarna på Biograph en hel skiva som skulle kunna vara utgiven under Bob Dylans storhetsperiod på 60-talet.

Tillbaka till studioalbum | Live | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010