The Times They Are A-Changin' (1964)

Iförd en arbetares skjorta och med stolta och bestämda anletsdrag på ett svart-vitt fotografi pryder Bob Dylan omslaget. Omslagsbilden är något talande för låtarna på The Times They Are A-Changin’ (1964) i vilka Dylan som oftast är mindre uppsluppen än på föregående album The Freewhelin’.

The Times They Are A-Changin' skivomslag Flera av låtarna är till en början något hårdsmälta. Men dessa förtätade alster är både tunga och lyriska med samhällskritiska bottnar.

Det världspolitiska temat som bland annat utgjordes av "A Hard Rain’s A-Gonna Fall" på The Freewheelin’ har ett lika starkt motstycke i "With God On Our Side".

Flera av låtarna är dock resultat av sociala orättvisor som Dylan läst om i tidningar eller fått omtalade för sig och sedan skrivit en låt om. Inspirerad av den tyska exilförfattaren Bertolt Brecht kan The Times They Are A-Changin’ ses som kulmen för Dylans sociala patos med låtar som "Ballad Of Hollis Brown", "Only A Pawn In Their Game" och "The Lonesome Death Of Hattie Carroll".

Det är också Dylans stora berättarlust i form av långa textsjok som ibland renderar en viss monotoni i kompositionerna hos de politiska sångerna. Detta till trots är albumet från en tid då nästan allt Dylan rörde vid blev till minnesvärda sånger.

Den mer personliga "Boots Of Spanish Leather" är kanske den låt som mest påminner om materialet The Freewheelin' och den hade också skrivits långt tidigare. Vad som helt saknas på albumet är en bluesbaserad låt som annars varit förekommande på de båda föregående albumen.

Tillbaka till studioalbum | Live | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010