The Freewheelin' Bob Dylan (1963)

Sedan The Freewheelin’ (1963) har Bob Dylan alltid varit en del av musikhistorien. Om det första albumet inte rönte någon större uppståndelse blev låtarna som finns på andra albumet ett centrum i tidens samtidsmusik och en viktig röst för de proteströrelser som pågick. Mottagandet var dock inte enhälligt positivt och kritiken gällde bland annat hur Dylan avlägsnat sig från folksångerna till fördel för protestsånger och personliga sånger.

The Freewheelin' Bob Dylan skivomslagThe Freewheelin’ Bob Dylan är Dylan egentliga debutalbum som låtskrivare och några av hans första låtar har blivit oförglömliga klas-siker. "Blowin’ In The Wind" kombinerar Dylans känsla för melodi och unika talang för låtskrivande.

Dylan sjunger fortfarande bluessånger som i "Down The Highway" och "Bob Dylan’s Blues" och inflytandet från Woody Guthrie kan märkas i "Talkin' World War Blues". Men det är de nya stilarna och teman som märks starkast. I "A Hard Rain’s A-Gonna Fall" och "Masters Of War" utslungar Dylan långa politiska låtar som förenar sången med modernistisk poesi, fast med musikens direkta tilltal:

Where the people are many and their hands are all empty,
Where the pellets of poison are flooding their waters,
Where the home in the valley meets the damp dirty prison,
Where the executioner's face is always well hidden,
Where hunger is ugly, where souls are forgotten,
Where black is the color, where none is the number

Dylan sjunger visionärt om en värld som är nära att tangera en apokalyptisk linje i atomålderns tidevarv.

I kärlekssånger som "Girl From The North Country" och "Don’t Think Twice, It’s All Right" visas ytterligare en annan sida av Bob Dylan som låtskrivare. Dylan hade skrivit ytterligare en kärleksballad vid tiden när skivan spelades in: "Tommorow Is A Long Time", men valde märkligt nog att inte ta med denna på skivan (kan i stället höras på Bob Dylan In Concert). Allt visar på hur en oerhörd produktivitet i kvalitet och kvantitet tagit fart och The Freewheelin’ Bob Dylan är bara ett första kvitto på detta faktum.

Tillbaka till studioalbum | Live | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010