Shot of Love (1981)

Omslaget på Shot Of Love ser ut att vara en detalj från en målning av pop-konstnären Roy Lichtenstein. Det är tredje skivan från Bob Dylan med kristna förtecken, fast denna gång är bilden mer splittrad och det finns plats för sekulariserade inslag likväl.

Shot of Love skivomslagFörutom det kristna temat finns exempelvis en låt om den politiskt radikala och i allmänhet provocerande stand up-komikern Lenny Bruce.

Helhetsintrycket av skivan är att Dylan rör sig långsamt genom känslotyngda landskap. Euforin av det kristna uppvaknandet, högst märkbart på föregående två album, tycks blandas ut med andra intryck och Shot of Love vittnar om en slags kris. Detta inte minst genom texter som ”Shot of Love” som är desperat låt där huvudpersonen ber om kärlekens ankomst och ”Trouble” som är en bottenlös klagan där allting genomsyras av en omöjlighet:

Trouble in the water, trouble in the air,
Go all the way to the other side of the world, you’ll find trouble there.
Revolution even ain’t no solution for trouble.

Dylans svårmod och den dystopiska bilden av världen går samman. Dock lyckas inte sångaren denna gång förvandla sitt lidande till stor konst då låtarna dessvärre inte gör några bestående intryck.

Ett undantag är skivans mest minnesvärda sång: ”Every Grain of Sand”. Detta är en musikaliskt och textmässigt storslagen låt som också finns i en mer avskalad version på The Bootleg series 1–3. Mer outtakes inklusive "Angelina" från Shot of Love finns på Springtime in New York - The Bootleg Series Vol. 16.

Tillbaka till studioalbum | Live | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010