Nashville Skyline (1969)

Även de som har hört Bob Dylan mycket kan ha svårt att känna igen rösten på Nashville Skyline. Den skarpa och snäsande rösten är borta och ersatt med en mjukare stämma à la Roy Orbinson.

Nashville Skyline skivomslagRedan omslaget vittnar om en mer avspänd Dylan. Det svårtillgängliga är ersatt av en hälsning från en leende och till synes sund och harmonisk person. Vidare skvallrar Nashville i skivtiteln att det handlar en del om country.

Det väsentliga intrycket är emellertid att det finns en avspändhet både i låtarnas natur och framförande. Bob Dylan tycks för ögonblicket inte vara lika angelägen längre om att finna nya unika uttryck för sin musik (eller kosta på sig att infoga särskilt många verser, speltiden är totalt 29 minuter och då inkluderas ett instrumentellt spår). Betraktar man Dylans livssituation vid denna tid som nybliven far och bosatt på landsbygden är skivan trots allt en naturlig produkt. Vill man expandera lyssningen ingår outtakes från detta album på The Bootleg Series Vol. 15: Travelin' Thru, 1967–1969.

Detta hindrar inte att skivan delvis är av hög kvalitet med många fina låtar, om än något kort som sagt. ”Lay Lady Lay” och ”Tonight I’ll Be Staying Her With You” är låtar som funnits kvar på repertoaren vid många konsertframträdanden. Låten “Girl From The North Country” från Freewheelin’ Bob Dylan görs i en ny version i en duett med vännen Johnny Cash.

Tillbaka till studioalbum | Live | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010