MTV Unplugged (1995)

Det var en period på 90-talet då alla stora artister skulle göra ett framträdande ”unplugged” på musikkanalen MTV. Bob Dylans konsert sändes först i TV och gavs sedan ut på skiva.

MTV Unplugged skivomslagUppträdandet är likväl inte mer akustiskt än att trummor samt hammondorgel trots allt innefattas i orkestreringen. Uppträdandet tas emot med stort bifall, fast versioner av exempelvis ”All Along the Watchtower” och ”The Times Are A-Changin’” lämnar mycket i övrigt att önska då Dylans röst inte längre förmår artikulera varje del i ordflödet på tillfredsställande vis. Mest lyckade överlag är de nyare låtarna som exempelvis ”Dignity”, en outtake från Oh Mercy. Dock framförs en spännande version av "Knockin' on Heaven's Door" som kan konkurrera med tidigare versioner.

Den stora överraskningen i låtvalet är ”John Brown” som fanns på Dylans repertoar under tidigt 60-tal (kan höras från denna tid på The Gaslight Tapes, en bootleg från 1962), men aldrig platsade på skiva.

MTV Unplugged innehåller flera av Dylans största hits, det var förstås ett utmärkt tillfälle att låta en ny generation lyssna in sig på låtar för många var ohörda klassiker.

Tillbaka till livealbum | Studio | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010