Modern Times (2006)

Modern Times utkommer fem år efter ”Love and Theft” och är i viss utsträckning en uppföljare till detta album samtidigt som den avviker på flera plan. Modern Times är något mer nedtonad och följer en annorlunda tematik.

Modern Times skivomslagModern Times blev en översvallande försäljningssuccé och det var som om Bob Dylan var hetare än på mycket länge hösten 2006. Skivan hade också en ”hitlåt” i ”Working-man’s Blues #2”.

Modern Times är också namnet på en av Charlie Chaplins filmer. Denna var en tidig samhällskritik mot den alltmer mekaniserade produktionsapparaten. En kritik mot hur dagens samhälle degraderar människan kan också skönjas i en låt som ”Workingman’s Blues #2”. Det handlar dock inte om någon sprängkraft i denna text, snarare en stillsam hymn som för övrigt avslutas med ”Some people never worked a day in their life / Don't know what work even means”, ett uttalande som känns en smula ironiskt med tanke på vem som står bakom det.

Stämningsläget på skivan närmar sig det dystra på World Gone Wrong och Time Out of Mind. ”Ain’t Talking” är ett långt avslutningsspår (som inte riktigt kan mäta sig med ”Sad-Eyed Lady Of The Lowlands” eller ”Highlands”), som markerar vad som är utgången av en viss sorts plåga och en upplåtelse av hoppet till en annan gång.

Ain't talkin', just walkin'
Walkin' ever since the other night
Heart burnin', still yearnin'
Walkin' ‘til I'm clean out of sight


Tillbaka till studioalbum | Live | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010