John Wesley Harding (1967)

Efter motorcykelolyckan och beslutet att upphöra att turnera utkommer John Wesley Harding ett och ett halvt år efter Blonde On Blonde. John Wesley Harding skiljer sig anmärkningsvärt från de föregående albumen. Det intensiva och experimenterande har ersatts av ett mer jordnära uttryck, vilket är ett skäl till varför Dylans karriär ibland delas in i ett före och efter motorcykelolyckan (närmare i tid och sound med Blonde On Blonde är de inspelningar som först utkom senare, bland annat i form av världens första bootleg, Great White Wonder, och långt senare i The Basement Tapes Complete).

John Wesley Harding skivomslagDet enkla skivomslaget där Bob Dylan står i en gruppbild återger en framtoning som saknar mycket av den självmedvetenhet som kunnat urskiljas på de tidigare konvoluten, särskilt från Bringin’ It All Back Home till Blonde On Blonde.

John Wesley Harding låter höra en Dylan som sjunger utan samma utmanade attityd och med avskalade texter. Munspelet är kanske mer framträdande än på någon annan skiva och arrangemanget är som helhet sparsamt.

John Wesley Harding som fått namnge skivan var ursprungligen en outlaw i den amerikanska västern under andra halvan av 1800-talet. (C.B. Thomsen och A. Schnack kommenterar valet av förebild och det tvetydliga i detta val utförligt i sin bok Bob Dylan - En guide till hans skivor.)

En av skivans höjdpunkter är ”All Along The Watchtower” som senare Jimi Hendrix gjorde en spännande version av. Skivan som sådan är på många sett motsägelsefull, med ett sound som Dylan bara gjorde bruk av just här. Kanske kan det förklaras i att Dylan delvis återvänder till folksångens anor fast den här gången med andra erfarenheter. Sedan har skivan också mängder av referenser från kristendomen och detta bryter i genom med en speciell religiös fromhet och mystik.

Albumet är ett av de mest sammanhållna av vad Dylan hittills hade gett ut. Fast avviker en del gör "I'll Be Your Baby Tonight", som på flera sätt är mer besläktad med materialet som skulle komma på nästa album, Nashville Skyline.

För den som vill fördjupa sig finns outtakes (outgivna versioner) från detta album på The Bootleg Series Vol. 15: Travelin' Thru, 1967–1969.

Tillbaka till studioalbum | Live | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010