The Minnesota Tapes

The Minnesota Tapes sägs vara Bob Dylans allra första bootleg, vilket skulle göra den till den första bootleggen över huvud. Det är också en av de bästa, helt oumbärlig för de som gillar den riktigt tidiga Dylan. The Minnesota Tapes består av tre CD-skivor från två olika inspelningstillfällen: i maj 1961 (CD1) och i december (CD2 och CD3) samma år.

The Minnesota Tapes skivomslagBakgrunden till The Minnesota Tapes är en jul då Dylan reste hem från New York till Minnesota. Tidigare detta år hade hans första album, Bob Dylan getts ut. Han var dock inte helt nöjd med detta och The Minnesota Tapes kan på många sätt betraktas som ett nytt försök att spela in traditionella låtar.

Omständigheterna är dock väldigt opretentiösa, Dylan använder en enkel bandspelare och är ibland uppspelt och skämtsam mellan låtarna. Det märks att han provar nya saker på sitt munspel, till exempel i det instrumentella spåret ”Harmonica solo” på första CDn. Det är också intressant att skönja den utveckling som sker mellan de två inspelningarna.

Det finns i stort sett inga egna låtar här, utan det är traditionella låtar och framför allt Woody Guthries. Låtarna ger en bredare bild än vad första albumet gjorde rörande Dylans låtrepertoar vid den här tiden.

Tillbaka till bootlegs |Studioalbum | Live | Samlingar

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010