Empire Burlesque (1985)

Omslaget till Empire Burlesque borde få varningsklockorna att börja ringa. Bortsett från Dylans kavaj och de upprullade ärmarna andas layouten kitsch, lägg bland annat märke till klöver- och spadersymbolerna som flankerar ”BOB DYLAN”.

Empire Burlesque skivomslagDen negativa föraningen stämmer dessvärre med innehållet. Skivan återger en Bob Dylan som har hamnat ur kurs och det går inte heller att skylla på dålig produktion den här gången (läs t.ex. Infidels), därmed inte sagt att produktionen är bra.

Ett fåtal låtar kan tas till nåder såsom ”I’ll Remember You” och ”Dark Eyes”, men mycket är illa utfört och tycks även sakna potential. Blåsinstrument och körsång kompletterar i arrangemang som över huvud består av för många komponenter. Det går att ana en avsikt att på detta sätt vilja lyfta låtmaterialet, men inte minst syntljuden känns malplacerat.

Fast att Bob Dylan inte kunde komponera låtar vid denna tid stämmer inte. Ibland handlar det kanske snarare om att fel låtar valdes. Ett sådant fall är "New Danville Girl" som aldrig hamnade på Empire Burlesque utan i stället i omarbetad version som "Brownsville Girl" på Knocked Out Loaded. "New Danville Girl" kan dock höras på Springtime in New York - The Bootleg Series Vol. 16.

Tillbaka till studioalbum | Live | Samlingar | Bootlegs

Bobdylan.nu är en inofficiell sida om Bob Dylan som startade våren 2010